RUBIININPUNAISIA UNELMIA

"Hyvää kannattaa odottaa", näin sanotaan.

Kuinka osuvia nuo vanhat viisaudet ovatkaan! Näiden rubiiniunelmien valmistumiseen kului aikaa puolitoista vuotta jos aikaa kellotetaan ensimmäisestä yhteydenotosta siihen hetkeen, kun asiakas sai korunsa käyttöön. Projekti oli monivaiheinen ja valtavan mielenkiintoinen. Sen edetessä rubiinien maailmasta paljastui aivan uusia ulottuvuuksia meille alan ammattilaisillekin.

Netin ihmeellinen maailma tarjoaa vaihtoehtoja monesti niin paljon, että asiakkaan on vaikea tarttua mihinkään.

TOIVEET TÄYTTÄVÄÄ SORMUSTA EI OLLUT LÖYTYNYT

Projekti sai alkunsa asiakkaan pitkäaikaisesta rubiinisormuksen etsinnästä. Ajan mittaan mallivaihtoehtoja oli kartoitettu, mutta juuri sitä oman näköistä ei vaan ollut tullut vastaan. Ja koska meilläkään ei ollut tarjota asiakkaalle valmista sormusta, lähdimme kartoittamaan mahdollisuuksia teettämisen kautta. Sormuksen lisäksi heräsi mielenkiinto myös korvakoruja kohtaan.

Alkuun lähdettiin siitä, että etsisimme asikkaan toiveet täyttät kivet ja kultaseppämme toteuttaisi lopulliset korut. Tästä aukenikin sitten kokonainen uusi, rubiininpunainen maailma!

Asiakas sai valita sormuksensa materiaalit kiviä myöten. 

HAASTAVA RUBIINI

Ensimmäinen asia, jota lähdimme kivitoimittajan kanssa kartoittamaan, oli haluttu rubiinin väri. Ja huomasimme kaikki, että se ei ollutkaan aivan yksinkertainen tehtävä. Kivitoimittajamme totesikin pitkän alan kokemuksensa perusteella, että punainen on kovin haastava väri. Ihmiset nimittäin näkevät punaisen värin eri tavoin. Oman lisänsä tähän soppaan aiheuttaa sitten pohjoinen sijaintimme maapallolla. Ja kesän ja talven vaihtelut...

Valon vaikutus 

Meillä on luontaisesti paljon sinistä valoa toisin kuin etelämmässä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että etelän reissulta ostamasi rubiinikoru voi näyttää koti-Suomeen tultaessa hieman eri punaiselta. Samalla tavoin voi käydä vuodenaikojen vaihtuessa: kivi näyttää eri väriseltä kesällä (jolloin on enemmän keltaista valoa) kuin talvella (jolloin sinisen valon määrä on suurempi). Ja mihin mielenkiintoiseen tilanteeseen se jättääkään kivitoimittajan, joka hankintareissuillaan maailmalla metsästää asiakkaalleen jotain tiettyä rubiinin sävyä?!

Rubiinijäljitelmät

Toinen päänvaivaa aiheuttava asia kivialan ammattilaisille ovat rubiinijäljitelmät, joita netin ihmeellinen maailma on valitettavasti täynnä. Asiakkaille jäljitelmät aiheuttavat suurta hämmennystä lähinnä hinnan suhteen. Miten suhtautua asiaan, kun on löytänyt netistä "rubiinin"korun jonka hinta on vain murto-osa alan liikkeissä tarjolla olevistä? On mahdotonta tehdä vertailuja, kun tuotteet eivät itse asiassa ole vertailukelpoisia laisinkaan.

Villit hinnat

Halvat "rubiinit" ovat usein lasitäytteisiä. Ne on tehty käyttökelvottomista, ei korukäyttöön tarkoitetuista kivistä. Kyseessä on siis valmistettu tuote, ei aito kivi. Jäljitelmien valmistustekniikat ovat kehittyneet koko ajan ja sen vuoksi ne tuottavat harmaita hiuksia myös alan ammattilaisille. Mutta hyvänä nyrkkisääntönä rubiinien kohdalla voidaan pitää sitä, että hyviä kiviä ei myydä pilkkahintaan, koska ne materiaalin puutteen vuoksi menevät maailmalla kaupaksi muutenkin. Jotain rubiinien maailmanmarkkinoiden vetävyydestä kertoi sekin, että jossain vaiheessa niiden hinta oli kolminkertaistunut kolmen kuukauden sisällä.

Monien vaihtoehtojen joukosta valikoituivat lopulliset, koruihin käytetyt rubiinit. Mutta kivien upeus pääsi oikeuksiinsa vasta valmiissa koruissa.


MITÄ ASIAKAS HALUAA

Asiakkaat harmittelevat usein sitä, että heillä ei ole tarkkaa visiota siitä, mitä he itse asiassa haluavat. Vaikka tällainen tilanne on lähtökohtaisesti tietenkin hieman haastava, tarjoaa se samalla valtavasti mahdollisuuksia. Jos vaihtoehdot pistävät pään sekaisin, niin hyvä konsti on tukeutua alan ammattilaisen mielipiteeseen. Näin tehtiin lopulta tämänkin projektin kohdalla.

Ja korut valmistavalla kultasepällä olikin hyvin selkeä visio siitä, kuinka hän korut toteuttaisi. Upeat rubiinit haluttiin pitää korujen "kuningattarina" ja mallien haluttiin olevan aikaa kestäviä sekä järkeviä toteuttaa. Näiden ajatusten pohjalta asiakas sai sitten sepältä hahmotelmat siitä, miltä sormus ja korvakorut tulisivat näyttämään.


Vakka kultaseppien hahmotelmat ovat yleensä hyvinkin yksityiskohtaisia, voi asiakkaan olla vaikea hahmottaa sitä miltä lopullinen tuote tulee näyttämään. Melkein poikkeuksetta lopputulos on kuitenkin asiakkaalle positiivinen yllätys. Ja näin kävi tässäkin tapauksessa.

Myyjän näkökulmasta tilanne on aina jännittävä...ollaanko projekti onnistuttu viemään maaliin asiakasta mielyttävällä tavalla? On palkitsevaa seurata asiakkaiden positiivisia reaktioita heidän saadessaan lopullisen tuotteen eteensä. Hymyihin ja ihastuneisiin huokauksiin ei kyllästy koskaan, ne palkitsevat joka ikinen kerta!

Projekti laajeni edistyessään myös korvakoruihin.

KIITÄMME, että saimme olla mukana tässä mielenkiintoisessa projektissa! 


Kommentit